Indigó Design | Epres máktorta mascarponés krémmel
Lakberendezés blog Pécs
lakberendezés, blog, Pécs, DIY
51071
post-template-default,single,single-post,postid-51071,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Epres máktorta mascarponés krémmel

Epres máktorta mascarponés krémmel

Anyabarát jeligével időnként fogok ételeket postolni… ez a tortarecept azért került föl elsőként, mert annyira szuper lett, hogy megérdemli. És talán valaki épp ilyesmit keres egy nyár eleji szülinapra vagy más alkalomra.

 

Nem mondom, hogy pofonegyszerű, de nincs benne semmi nyakatekert trükk, és a végeredmény pedig egy friss gyümölcsös, könnyed tavaszi sütemény.

 

Tengerentúlról érkezett vacsoravendégeinknek valami olyan desszertet akartam sütni, ami nem megszokott náluk (hja, a fél világot beborítják az amerikai süteményreceptek), valamint nem túl nehéz egy kiadós vacsora elfogyasztása után sem. Szerencsére nem ijedtek meg a darált máktól feketéllő piskótától, sőt a késő estébe nyúló beszélgetés alatt a 24 centi átmérőjű torta egyszer csak elfogyott… Az epren túl barackkal, vagy málnával is ki fogom próbálni.

Hozzávalók:

Tészta:

150 g finomliszt

150 g darált mák

2 tk. sütőpor

csipet só

1 narancs frissen reszelt héja és leve

150 g cukor

4 tojás

50 g olvasztott vaj + 10 g a tortaforma kikenéshez

 

Krém

200 g fehércsoki

1dl habtejszín +2 dl Meggle cukrászhab

250 g mascarpone

1 narancs reszelt héja és leve

 

4-5 ek. narancslekvár/ eperlekvár

500 g  eper

(1 marék pucolt pisztácia)

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (hőlégkeveréssel 175 fokra).
  2. Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat (liszt, darált mák, sütőpor, csipet só, narancshéj).
  1. Egy másik tálban kézimixerrel a cukrot és a tojásokat fehéredésig keverjük (4-5 percig magas fokozaton). Majd kis fokozaton tovább keverve, lassan hozzácsorgatjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat és 1 narancs kifacsart levét.
  1. A két tál tartalmát óvatosan összedolgozzuk, majd vajjal kikent kapcsos sütőformába öntjük (az enyém 24 cm-es).
  1. 35-40 perc alatt készre sül (tűpróba!), ha túlságosan pirulna, alufóliával fedjük be. Ha a tészta átsült, hagyjuk langyosra hűlni, majd vegyük ki a formából.
  1. A reszelt narancshéjat elkeverjük a mascarponéval.
  1. Melegítsük forrpontig 1dl tejszínt, majd vegyük le a főzőlapról. Azonnal tördeljük bele a fehércsokit, hagyjuk pár percet állni, majd kevergessük, amíg egynemű masszává nem olvad (ganache). Ha már szobahőmérsékletű, tegyük a hűtőbe fél órára.
  1. Kemény habbá verünk 2dl Meggle cukrászhabot. Ezután kézimixerrel addig habosítsuk a fehércsokis masszát, amíg lágy fehér krémmé nem válik. Adjuk hozzá a mascarponét, végül finoman forgassuk bele a tejszínhabot is. Egy csodás selymes krémet kapunk… nehéz megállni, hogy ne együk meg azonnal!
  1. A kihűlt tésztát kenjük meg bőven a második narancs levével elkevert lekvárral, majd borítsuk be felezett eprekkel. Miután rásimítottuk a krémet, néhány egész eperszemmel díszítjük a torta tetejét, majd meghintjük összetört pisztáciával, esetleg reszelt narancshéjjal. Pár órát álljon a hűtőben, mielőtt szeletelni kezdjük.

Címkék:

1Hozzászólás

  • Szalai Klaudia

    Válasz

    Jók a képek….de az íze…mennyei 😉 hmmmmmm

    május 27, 2016 at 9:30 de.

Hozzászólás küldése