Indigó Design | Házból otthon-projekt: fürdőszobai kivitelezés, avagy a kis magyar kálvária
Lakberendezés blog Pécs
lakberendezés, blog, Pécs, DIY
51319
post-template-default,single,single-post,postid-51319,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Házból otthon-projekt: fürdőszobai kivitelezés, avagy a kis magyar kálvária

Házból otthon-projekt: fürdőszobai kivitelezés, avagy a kis magyar kálvária

A tervek elkészítése után elkezdtem a stílusba illő burkolatok, csaptelepek és mosdókagylók beszerzését. Rengeteg klassz lehetőség közül kellett választanom, a folyamatosan csiszolt moodboard jól jött a szétesés ellen, a segítségével bármikor meg tudtam nézni az összképet. Készítettem egy külön pinterest albumot a termékek összegyűjtésére, ahonnan apránként rostáltam ki a cuccokat, így szűkítve a kört.

Teljesen odavagyok az Equipe Ceramicas gyár csempéiért, különösen a  vagány mintákba rakható rombusz alakú (Hexawood, Chevron), vagy a hatszögletű (Hexatile) padlólapjaiért. Viszont a költségkeretünkbe nem fért volna bele. Ekkor mutattam meg a 3 moodboardot és a hozzájuk passzoló járólapokat a családnak, és a választásunk végül az Antik Centrum Boheme 20X20-as padlólapjára esett. Hozzá pedig 10×20-as fózolatlan, fényes fehér metrócsempét vásároltam.

Viszonylag korán eldőlt, hogy a Bugnatese Rodos csaptelepei lesznek nálunk a befutók, merthogy tökéletesen hozzák a réginek és modernnek azt az újragondolt feelingjét, amit én a fürdőszobánkhoz elképzeltem. Emellett szerintem ár-érték arányban is nagyon jó választás.

Nem így a padlón álló kádtöltő, ami amellett hogy rohadt sokba kerül, nálunk a kád mögötti sarokba rejtve úgysem érvényesült volna, ezért falra szerelt csapot vettem. A mosdók pedig 3 kiállásos, azaz külön hideg/meleg tekerős csapot kaptak, a vízvezeték szerelő legnagyobb megrökönyödésére. A mosdók alján a +2 (könnyített) lyukat ki kellett vágni, volt is szentségelés! El kellett oszlatnom szerelőnk azon félelmét, hogy percekig kell majd tekergetni, mire beállítom a vízhőmérsékletet. Ezek modern, jól megtervezett csapok, negyed fordulatnyi tekeréssel, finoman-precízen működnek. Másrészt, mivel a kazán fölé terveztem a fürdőt, azonnal a kazánon beállított hőmérsékletű (50 C’) meleg víz folyik a csapból. Én azóta is imádom ezeket a csapokat, semmilyen hátrányt nem tapasztaltam az eddigi használatuk során.

Mosdóügyben a Roca „The Gap” szanitere jött be a legjobban, mert mind stílusban mind méreteiben telitalálatnak éreztem első pillantásra. Többféle méretben kapható, a miénk 55 cm széles.

A kád le- és túlfolyó szerelvénye nem volt sima ügy. Tekerős dugókiemelőt nem akartam, mert még az ilyen modernebbre vett stílusban sem jön össze a lábaskáddal. A retro jellegűekért meglehetősen sokat kérnek, de a fő problémám mégis az volt, hogy sem az üzletben, sem a weboldalon nem tudták megmondani a lefolyó és túlfolyó távolságát, vagy a krómozott fix cső hosszát (megérdeklődni a gyártótól pedig egy üzletnek olyan bonyesz, hogy az már nem éri meg). 80 éves kádunk esetében nem garantált, hogy a mai szabványoknak megfelelő, és passzol hozzá a fix méretű szerelvény.

Közelebbi szemrevételezésre (=boltban kibontják és én megmérem) nem adtak lehetőséget, így maradt a harmonikaszerű, állítható méretű szerelvény,  3500 Ft-ért – ami látszik belőle, az tökéletesen passzol a kádhoz.

A zuhanytálca és az üvegajtók kiválasztása az üzletben az eladó segítségével történt, persze a méreteket és a nyitás irányát már korábban kitaláltam.

Amíg a cuccokra vártunk (1,5-2 hónap) nekiálltunk a lábaskádnak.

Összesen 7, magát hirdető kádzománcozó vállalkozóval beszéltem, főleg az Észak-Dunántúlról, de egyik sem volt hajlandó Pécsre eljönni, költségei megtérítése mellett sem. Egyikük – szerencsére a legprofibb ebben a szakmában – végül megszánt, és elmondta lépésről lépésre a tennivalókat… rettentő hálával tartozom neki!

 

Megvettem a szükséges anyagokat (kétkomponensű kádzománc, higító, szilícium-karbidos csiszoló… na ilyet sem hallottak még a tüzépen, pláne egy nő szájából) és egy ezermester ismerősöm elvállalta a kád felújítását. Komoly csiszolás és lejavítás után jött a festés, amit szórással vitt fel. Sajnos a festés megkezdése előtt már látszott, hogy az addig vérprecíznek ismert srác megunta a dolgot, és amíg elrohantam a gyerekeimért az iskolába, addig a megbeszélt 2 rétegnyi festéket egy nagy adagban ráfújta a kádra. Oltári szerencse, hogy csak a kád külsején folyt meg a festék, viszont a belsejében apró tűszúrásnyi lyukak keletkeztek a száradás során. Mikor szóvá tettem, hogy nem jó ez így és kell rá a még egy réteg, óriási hiszti kíséretében itt hagyott és vitte magával a kompresszorát is. A második réteget egyedül vittem fel hengerrel, és lejavítottam a lábakat is.

A kádfelújítás fázisai

A tervekből kapott 1-1 példányt a villanyszerelő, a vízvezetékes, a burkoló, mindenki a saját feladatához kapcsolódó jelölésekkel, méretekkel, megjegyzésekkel ellátva.

A vízvezeték szerelők kezdték a sort, a pontosan kikalkulált helyekre vezették a vízkiállásokat és a szennyvizet. A villanyszerelő kialakította a vizes helyiségek érintésvédelmi szabályainak megfelelő világítást és dugaljakat.

Ahová a tervek szerint nem kerül csempe, ott volt egy kis glettelni való, mert korábban csak vakolva lettek a falak, plusz el kellett tüntetni a falba vésett víz- és villanyvezetékek helyét.

A burkoló a padlókiegyenlítés és az ytongfalak megépítése után a zuhanyzó falára és padlójára folyékony fóliát hordott fel, majd nekilátott a chevronba rakott csempemintának és a padlólap lerakásának.

A szabadon maradt falakat gyorsan kifestettük Dulux Easycare mosható és dörzsálló festékkel. Ezt a terméket bátran ajánlom mindenkinek, aki könnyen felhordható, kiváló fedőképességű falfestéket keres, ami víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik.

A vizesek felszerelték a szanitereket és a csaptelepeket. A zuhanyfülkét nagyon eltolták, így egy erre specializálódott szakembert hívtam, aki korrigálta a hibákat, de ehhez előbb mindent szétszedett, nyilván.

Végül az asztalosok beszerelték a méretre gyártott mosdószekrényt és ha már itt volt a körfűrész, leszabták és felrakták a burkolatlan falakra a házban mindenütt  használt 10 cm magas fehér szegélylécet.

Pillanatképek az alakuló fürdőszobáról

Az egész tavasz és az idegszálaim jelentős része ráment a kivitelezésre, csúszások és üresjáratok voltak bőven, de ezzel be is fejeződött a házat kosszal beborító munkák sora.

 

Ettől a ponttól kezdve már csak nekem kellett összehoznom pár DIY-t, hogy aztán késznek nyilvánítsuk a fürdőszobát.

Erről fog szólni utolsó fürdőszobás posztom.

Nincs hozzászólás

Sorry, the comment form is closed at this time.