Indigó Design | Laminált padló festése
Lakberendezés blog Pécs
lakberendezés, blog, Pécs, DIY
51679
post-template-default,single,single-post,postid-51679,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Laminált padló festése

Laminált padló festése

Érdemes-e nekiállnunk padlót festeni? Abszolút. Vannak-e nehéz pillanatai? Abszolút. Mielőtt azonban belekezdenék a pozitívumok és negatívumok felsorolásába, nem lenne tisztességes, ha elhallgatnám, hogy már sokan csináltak ilyet előttem (Juditu, Merci-Ancsa Dekor, Kicsiház Kata, Borsabox stb.), úgyhogy a bejegyzés végén készítettem is nektek egy összeállítást azokkal a linkekkel, amelyek számomra a leghasznosabbak voltak (nem csak laminált, hanem fapadló, járólap és csempe témában is).

Mikor érdemes nekiállnunk padlót festeni?

 1. Ha nincs pénzünk, energiánk, időnk kicserélni a meglévőt álmaink padlójára.
 2. Vagy ha a festett padló álmaink padlója.
 3. Ha nincs otthon a gyerek(ek).
 4. A legjobb, ha a férj (feleség, szerető stb. – tetszés szerint) sincs.
 5. Ha meleg van, és simán nyitva lehet hagyni az ablakot egy napig.
 6. Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem találjuk ki egy hét múlva, hogy mégis jobban tetszett az eredeti szín, mert azt nagy szívás visszaállítani.

Mik a hátrányai?

 1. Legalább három nap kell hozzá (legalábbis, ha olyan festéket választasz, ahol 24 óra a száradási idő, és teszel alá alapozót, ami lamináltnál nagyon ajánlott).
 2. El kell paterolni a családot (kivéve, ha mindenki olyan korban van, hogy A) már nem érzi úgy, hogy be kell rohannia a tappancsaival a még ragadó festékbe B) még vannak idegei a pár napos felforduláshoz, amivel az egész jár).
 3. A festék elég büdös (de pár nap alatt elmúlik a szaga), már csak ezért is érdemes a kicsiket távoltartani.

Mik az előnyei?

 1. Saját magad meg tudod csinálni.
 2. Alapvetően olcsóbb, mint egy új padló (kivéve, ha a legolcsóbb laminálttal hasonlítjuk össze).
 3. Közben egyedül vagy (ideális esetben), és olyan zenét hallgatsz, amilyet akarsz.

Saját sztori és tapasztalatok

A dolgozószobánkkal, ami egyben vendégszoba is, már régóta elégedetlen voltam, mert valahogy nem olyan volt a hangulata, mint szerettem volna. Elég hamar rájöttem, hogy ennek a fő oka a laminált padlónk, ami ugyan elsőre nagy szerelemnek tűnt, de nem bizonyult tartósnak, mert szomorú volt a színe, bár vagányak voltak rajta a festékfolt-utánzatok. A minősége egyébként szuper, pedig emlékeim szerint nem volt több, mint 3000 Ft/nm. Na, szóval már egy ideje terveztem, hogy lefestem, és két hete el is jött az alkalmas helyzet, amikor a gyerkőcöket három-négy napra bevállalták a nagyszülők (innen is puszi érte).

Ilyen az előtte állapot:

A lépések

1. Legyen-e csiszolás? Bizonytalanságomat Merci döntette el villámgyorsan a Merci-Ancsa Dekorból, aki kérdésemre nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, hogy „Gabikám, ne szarozz, fuss neki és fess!”, merthogy szerinte a laminált felülete úgyis műanyagszerűség, felesleges csiszolni. Hát én örömmel hallgattam rá, és szerintem jól tettem. Az idegeimet és az időmet mindenképpen kíméltem a csiszolás elhagyásával.

2. Alapozás: Na, ez viszont mindenképpen szükséges, mert ha már nem csiszolunk, valamitől tapadnia kell a festéknek. Természetesen a mindenki által méltán ajánlott Tikkurila Otexet használtam, és imádtam. Büdös, büdös, de nagyon könnyű vele dolgozni. Ebből egy réteget vittem fel bársony festőhengerrel. A kb. 12 nm-es szoba padlójára elég volt egy liter, tehát kb. 5-6000 Ft-ból megvolt. A festékboltban azt mondták, hogy elég neki 12 óra száradási idő, de a dobozra 24 óra van írva, úgyhogy kivártam. Viszont 12 óra után már simán rá lehetett lépni.

3. A harmadik lépés már maga a fedőfesték felvitele, jelen esetben a Tikkurila Betolux (szintén kb. 5-6000 Ft per liter) , amit csak ajánlani tudok. Ez akkor jó, ha fényes felületet szeretnétek. Én azt szerettem volna, mert a célom a szoba világosítása volt, és úgy éreztem, hogy a fényesség hozzá fog járulni ehhez. Amúgy minden más matt a lakásban, de szerintem jó lett az összhatás. A Betoluxnál is 24 óra a száradási idő, de már előbb rá lehet finoman lépni, csak nem szabad rajta álldogálni (ahogy én tettem, khm, khm…), mert azért akkor ott marad a lábnyomunk.

4. A Betolux elvileg elég lehet egy rétegben is, de én nem ezt tapasztaltam. Az első réteg után még láttam csíkokat (meg a lábnyomomat), úgyhogy felvittem még egy réteget és így már szuperul fedett. A színe egyébként nagyon kellemes törtfehér, szerintem pont tökéletes (kb. az Annie Sloan Old white-nak felel meg).

5. Ezután nincs más dolgunk, mint várni, hogy megszáradjon, és távoltartani a különböző családtagokat és egyéb állatfajtákat, hogy nehogy hozzávágjanak cuccokat. Pl. egy adag aprópénzt meg egy vízszintezőt, ahogy a kisfiam tette. Hogy ezek hogyan kerültek hozzá? Egy másodperc alatt. Szegény padló azonnal fel is pattogott egy kicsit, de hála az égnek pont a kanapé alatti részen, szóval úgy döntöttem, túlteszem magam rajta, főleg, hogy a kislányom vigasztalásképp közölte, hogy az sokkal rosszabb lenne, ha ő például meghalna. És tényleg. Valóban más megvilágításba helyezte a felpattogzott padlót :).

Ezek után már tulajdonképpen örülhetünk is a megújult szobának, kivéve, ha valaki hozzám hasonlóan kitalálja, hogy négy halványszürke falból még gyorsan lefest hármat fehérre, és mindezt már a gyerekekkel karöltve. Szó szerint, mert a kislányom is segített (neki is puszi!). A falfestéshez Polifarbe Platinumot vettem, ami jó, de sokkal több kell belőle, mint ami rá van írva. Én két rétegben kentem, és elhasználtam kb. 5 litert a három falra. Mondjuk közben 40 fok volt, ami nem használt, és az elején béna is voltam, mert nem higítottam, ami pedig hőségriadó idején forrón (haha) ajánlott.

És íme a megújult szoba:

Most két hete használjuk a padlót, és eddig nagyon jól bírja a strapát, sőt egyre jobban, ahogy a festék tényleg megkeményedett. Viszont nagyon gyorsan koszolódik, de ezen azért annyira nem lepődtem meg. Egyelőre lelkesen takarítom, a gyerekek meg lelkesen piszkolják. Szóval minden a legnagyobb rendben.

Tanácsok:

 1. Soha ne fess olyankor, amikor már nem megfelelő a természetes fény, mert festéshez muszáj jól látni, különben csak másnap veszi az ember észre a hibákat, ami nagyon idegesítő. Ha mégis muszáj rossz fényviszonyok közt festened, akkor használj reflektort (ha tudsz szerezni).
 2. Alaposan tisztítsd meg a felületet, mielőtt elkezdesz festeni (ne legyen zsíros, poros).
 3. Mindig töröld át újra közvetlenül festés előtt azt a felületrészletet száraz ronggyal, ami jön (konkrétan csak azt a négyzetmétert, ami éppen soron van), hogy az aktuálisan rászálló szöszöktől, hajszálaktól is megszabadulj, mert azokat a festék nagyon kiemeli.
 4. Otexhez, Betoluxhoz a legjobb a szivacs vagy bársony festőhenger. Lehet teleszkópos nyelet is használni hozzá.
 5. Mivel ezek a festékek oldószeresek, ezért úgy tudod másnapig megőrizni a henger puhaságát, ha oldószeres (jelen esetben lakkbenzines) rongyba csavarod, amit aztán nylonzacskóba zársz.

Hasznos linkek padló-, járólap- és csempefestéshez

Padló (laminált, parketta) festése: , Juditu, Merci-Ancsa DekorKicsiház Kata

Járólap festése, csempefestés: Juditu (járólap),  Juditu (csempe)Merci-Ancsa Dekor, Kicsiház Kata, Borsabox, Nikoletti Petra, Vintage Velem, Falusi Libák

Ha nincs kedvetek csempét festeni, de mégis fel akarjátok dobni valahogy: Otthonkommandó

És egy ultimate guide Juditutól.

4 hozzászólás

 • Kollár István

  Szia! Én is a laminált festését tervezem, de a tartósságát illetően vannak aggályaim. Nektek mi a tapasztalatotok így pár hónappal a festés után?

  április 18, 2018 at 8:20 du.
 • Tamás

  Szeretném megkérdezni, hogy ugyan ez a folyamat alkalmas lehet régi fa szalagpadló festéséhez is? (olyan mint a laminált padló csak fából van lakkozva.)

  június 14, 2018 at 12:25 du.