Indigó Design | 8 dolog, ami egy kertet élhetővé tesz
Lakberendezés blog Pécs
lakberendezés, blog, Pécs, DIY
50772
post-template-default,single,single-post,postid-50772,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

8 dolog, ami egy kertet élhetővé tesz

8 dolog, ami egy kertet élhetővé tesz

Ahány kert, annyiféle méret, adottság és stílus. Néhány szempontot érdemes végiggondolni a kert kialakítása, újratervezése előtt, hogy a későbbiekben ne nyűgként tekintsünk rá, hanem örömünket leljük a kint eltöltött időben.

1. Rendezett bejárat

Akár kicsi a kertünk, akár terebélyes, mindenképpen fektessünk hangsúlyt arra, hogy az otthonunk bejáratát barátságossá, hívogatóvá tegyük a hazaérkezők vagy vendégeink számára. Létrehozhatunk évszakokkal változó virágágyást vagy állandóságot nyújtó örökzöld kompozíciókat, esetleg sövénykerítést, a lényeg, hogy a bejáratot szegélyező növények legyenek egész évben dekoratívak. Hely hiányában vessünk be kaspókat és függőkosarakat, ültessünk beléjük strapabíró növényeket, amelyek elviselik az erős napfényt és az időnkénti kiszáradást is.

(Kattints a képekre, ha nagyobb méretben szeretnéd nézni őket.)

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt és itt

2. Utak, járdák, szegélyek

Gyakori látvány a széleinél körbeültetett kert, ahol a tulajdonos nem tud mit kezdeni a középső résszel. Pedig milyen izgalmassá és mozgalmassá tehető utakkal, szegélyekkel, vagy más térszervező elemekkel! A dizájnon túli gyakorlati előnye, hogy a kitaposott fű helyére burkolat kerül, így egész évben tiszta lábbelivel közlekedhetünk a kert egyik végétől a másikig.

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt és itt

3. Természetes és mesterséges árnyékolók

Fák, pergolák, napernyők, fedett terasz. Amint a hőmérséklet 30 fok közelébe emelkedik, ösztönösen menekülünk a nap sugarai elől. Árnyék hiányában a nyári hónapokban nem igazán fogjuk élvezni a kint tartózkodást.

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt és itt

4. Színes virágok és változatos formák

A kertészeti katalógusok képei ellenállhatatlan vágyat ébresztenek minden virágkedvelőben egy-egy új növény beszerzésére. Színpompás viráguk azonban jó, ha egy hónapig virít, aztán egy évre el is tűnnek a kertünkből. Tervezéskor részesítsük előnyben azokat az örökzöld és lombhullató növényeket, melyek formájukkal, érdekes lombszínükkel az év nagy részében díszítik kertünket. Ők adják a keretet a hetente, havonta váltakozó virágágyásoknak, melyekbe a folytonos virágzás érdekében gondosan válogassunk össze különféle évelő és egynyári fajtákat, virágzási idejük és színük szerint.

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt

5. Ehető növények

Minden kerttulajdonost örömmel tölt el, mikor növényei szépen fejlődve és virágozva hálálják meg a törődést. Szintet ugorhatunk a boldogságban, ha ehető növényekkel gazdagítjuk kertünket, mert mi lehet finomabb a saját termesztésű zöldségeknél, gyümölcsöknél? Tervezzünk sajátos hangulatú díszkertet vagy amolyan franciás konyhakertet (potager) a szokványos unalmas zöldségágyások helyett. Hogy elégedettségünk töretlen legyen, válasszunk a kert klimatikus és talajviszonyainak megfelelő, kártevőkkel szemben rezisztens gyümölcsfajtákat, zöldségekből kezdésként pedig a kevésbé igényes fajtákat. Kisebb fűszernövényeket ültethetünk vegyes ágyásokba, míg a terebélyesebb növésűek (levendula, rozmaring, zsálya) például a kerti utak mellett érvényesülnek illatukkal leginkább.

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt és itt

6. Pihenés a szabadban

Talán ez a legklasszabb az egész kertben: kellemes időben játszhatunk, heverészhetünk, beszélgethetünk, étkezhetünk, vendégeket fogadhatunk kint a napfényben, miközben begyűjtjük a napi D-vitamin adagunkat.

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt

7. Komposztálás és esővízgyűjtés

Nem állítom, hogy nélkülözhetetlenek, viszont ha van lehetőség az elhelyezésükre, nagyon hasznos, pénztárca- és környezetkímélő mindkét megoldás. A komposztáló elnyeli a konyhában és a kertben keletkező egész éves zöldhulladékot, mely később szerves trágyaként biztosítja a talaj tápanyagokkal való ellátását, továbbá növeli vízmegtartó képességét.

A csapadék eloszlása nem igazán mondható egyenletesnek, különösen az utóbbi években. A növények a nyári intenzív növekedési időszakukban igényelnék a legtöbb nedvességet, azonban ilyenkor ritkán esik, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőt pedig nem tudja felszívni a föld. Nagyobb vízmennyiség gyűjtése földbe süllyesztett tartályban vagy épített ciszternában lehetséges, ezt házépítéskor vagy komolyabb tereprendezéskor érdemes fontolóra venni. Kisebb beruházás az esővízgyűjtő hordókba vezetett csatornakifolyó. Elismerem, a nagy zöld vagy fekete hordó nem a legesztétikusabb látvány (némi takarással azért orvosolható), a csapvízzel való locsolás viszont roppant drága és a növényeknek sem ideális. Egy átlagos eső alkalmával  egy-egy ereszcsatornából kb. 250-300 liter lágy víz gyűjthető össze, ezt semmiképpen ne hagyjuk kárba veszni!

A mulcsolás (szerves anyaggal – fakéreg, szalma – való talajfedés) amellett, hogy segít a gyomok ellen folytatott harcban, csökkenti a párolgást, védi a talajt a kiszáradástól, így tulajdonképpen ezt is bevethetjük víztakarékossági megfontolásból.

Képek forrása: itt, itt és itt

8. Tároló a szerszámoknak, játékoknak

Pár négyzetméternyi tárolókapacitás szükséges a kerti gépeknek, eszközöknek, szemetesnek, a télre elpakolt kerti bútoroknak és más, szem elől elrejteni kívánt kacatoknak.

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt és itt

Pinterest albumunkban még több inspirációt találsz!

A mai téma minden pontjáról önálló bejegyzést tervezek írni a jövőben, az ezekkel kapcsolatos elmélkedéseimet, inspirációimat és projektjeimet a Kert kategóriára kattintva találjátok majd.  Ti melyik témát olvasnátok elsőként?

Nincs hozzászólás

Sorry, the comment form is closed at this time.