Indigó Design | Házból otthon-projekt : a fürdőszoba tervezése
Lakberendezés blog Pécs
lakberendezés, blog, Pécs, DIY
51272
post-template-default,single,single-post,postid-51272,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Házból otthon-projekt : a fürdőszoba tervezése

Házból otthon-projekt : a fürdőszoba tervezése

A házból otthon-projekt második bejegyzése az emeleti fürdőszoba tervezési folyamatáról szól. A sorozat első bejegyzését itt olvashatod.

A leendő fürdőszobánk az építési munkák kezdetekor így nézett ki:

Első lépésként készítettem egy pontos alaprajzot, az összes méretet feltüntetve.

Papíron elég barátságos méretű helyiségnek tűnik, amely sok lehetőséget rejt magában, de valójában rendelkezik néhány előnytelen adottsággal (kombi kazán kéménye + a tér jelentős része 1.7 m belmagasság alatti).

Első elképzelésem az volt, hogy ezt a szobányi helyet kettéosztom fürdőre és háztartási zugra, azonban centiken múlt, hogy a fent említett adottságok miatt nem sikerült. Ráadásul a szennyvíz helyét már a födémerősítéskor ki kellett jelölni, és a radiátorokét is nem sokkal később. Ami annyira nem volt egyszerű: egyrészt még a külső falak sem álltak, másrészt éppen volt nagyobb gondom is a fürdőszoba kicentizett megtervezésénél. Viszont a mostani projektnél már nem variálhattam sokat a szaniterek elhelyezését illetően.

Nálunk mindig van minimum 1 plusz tényező, akármit is csinálunk. Például az öröklött, vagy szívünkhöz igencsak hozzánőtt tárgyak, amiket mindenképpen be kell venni az épp alakuló koncepcióba. Jelen esetben a férjem nagyszüleitől örökölt öntöttvas kád, amit kb. 12 éve őrizgettük (ééés még mi mindent! erről majd később). Ennyi idő alatt 2 fürdőszobát is újítottunk, azokba sajnos nem fért be. Az emeleti fürdőszobánál végre eljött a jó öreg (80 éves) lábaskádunk ideje.

El kell mondanom, hogy nem vagyok híve annak, hogy a hétköznapi gyakorlati szempontokat feláldozzam a dizájn oltárán, különösen nem a funkcionális helyiségeknél. Ez egy családi fürdőszoba lesz,  2 felnőtt és 2 gyerek napi szolgálatában… ide lábaskád?? Szerencsére mellette bőven jut hely egy zuhanyzónak is, így a lábaskádmániám miatt évek óta aggódó családtagok is szépen megnyugodtak. Sőt, elég üres lenne kád + zuhany nélkül a helyiség, tehát ezt a kádat a sors is ide rendelte, valljuk be 🙂 .

 

És ha már úgyis van hely, gondoltam jó lenne egy dupla mosdó – ez két kiskamasz gyerek mellett jó befektetésnek bizonyult.

 

Továbbá ide terveztem elhelyezni az ikeás Edland komódunkat, ami az évek során volt már éjjeliszekrény és gyerekszobai tároló, de ezekből a szobákból kiszorult az átalakítás után.

 

Tehát a feladatom: a meglévő dolgaink és az új elképzelések  összehozása családbarát elrendezésben és stílusban.

Készítettem néhány moodboardot, íme:

Tehát nincs vadulás, viszont ami van, az a demokrácia. A férjemnek és a gyerekeknek egyértelműen a kék beütésű összeállítás tetszett a legjobban. A kád maradt fehér (… legalábbis egy ideig 😉 ).

 

Ti melyiket választottátok volna?

 

Összegyűjtött inspirációim pinterest albumát itt találjátok.

 

Az összes szimpatikus cucc linkjét is egy pinterest albumba mentettem, innen könnyű volt szelektálni, majd a kiválasztott termékek méretét és egyéb adatait figyelembe véve elkészítettem a végleges tervet: alaprajzot és falnézeteket.

Az alaprajzi elrendezés ilyen lett:

Látványtervek

A következő bejegyzésben írok a kád felújításáról, a választott termékekről és kivitelezés szépségeiről.