Indigó Design | Húsvéti tojások Marimekko módra
Lakberendezés blog Pécs
lakberendezés, blog, Pécs, DIY
50711
post-template-default,single,single-post,postid-50711,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Húsvéti tojások Marimekko módra

Húsvéti tojások Marimekko módra

Amikor a kislányom meglátta az elkészült tojásokat, felkiáltott: „Anya, a másik csoport pont ilyet csinált az oviban.” Na, puff. Én meg posztot készülök belőle írni. Sebaj, legalább senki nem aggódik a nehézségi fokozat miatt.

Inspiráció

Ha választanom kellene egyetlen design céget, amelynek a termékeit mindennél jobban szeretem, az a MARIMEKKO lenne. Szerencsére ezzel nem vagyok egyedül (bár a termékeiket itthon nem lehet kapni, csak online juthatunk hozzá). Mint kiderült, egyik legkedvesebb blogger barátunk, Lakbear is imádja a Marimekko mintákat és színeket, és írt is róluk egy izgalmas posztot a facebookon. Ott sokat megtudhattok a cég filozófiájáról és történetéről.

Én most rövidre fogom: a Marimekko minták számomra az élet lelkes ünnepléséről szólnak, amely így tavasz elején különösen aktuális. Hétvégén pedig egy nagy felfedezést is tettem: rájöttem, hogy az általam annyira kedvelt Annie Sloan festékek színvilágukban tökéletesen passzolnak a Marimekko anyagokhoz! Nézzétek csak! Így tavasz és Húsvét alkalmából tehát úgy döntöttem, hogy mindkét kedvencemet felhasználom a húsvéti tojások díszítéséhez.

Elkészítés

Tényleg nagyon gyors és egyszerű a dolog!

1. Kisautós tojás

Először lealapoztam a fatojást Pentart akril alapozóval két rétegben. Mindkét réteg pár perc alatt megszáradt. (Egyébként kezeletlen fatojásnál nincs szükség alapozásra  a dekupázs előtt, én ezt a fehér alapszín elnyerése miatt tettem.) Közben egy Marimekko szalvétából kisautókat vágtam ki, mert a kisfiam járt az eszemben, amikor kitaláltam, hogy mit fogok készíteni. A szalvétakisautók legfelső színes rétegét a fatojásra ragasztottam Mod Podge-dzsal. Persze nem kell hozzá feltétlenül Mod Podge (én azért használtam ezt az amerikaiak által előnyben részesített dekupázs anyagot, mert nemrég kaptam ajándékba), jó hozzá bármilyen dekupázs ragasztó. Pár perc alatt megszáradt, és jöhetett a záróréteg: szintén Mod Podge vagy bármilyen dekupázs lakk.

2. Virágos tojás

A Marimekko talán leghíresebb mintája az Unikko virág, ezért ezt is mindenképpen szerettem volna megjeleníteni. Mivel a virágforma túl nagy ahhoz, hogy gyűrődés nélkül a tojás felületére lehessen ragasztani szalvétából, ezért egyszerűen szabad kézzel (ceruzával) rajzoltam fel a mintát a tojásra. A virágot AS festékkel akartam kifesteni, ezért itt a tojás alapszínéhez is Annie Sloan-t használtam (Old White-ot egy rétegben). A virágot English Yellow-val és Antibes Green-nel színeztem ki. Ez a festék nagyon vastag réteget képez, nem terül szét olyan könnyedén, mint az akril, de nekem tetszik a modern minta és a rusztikus felület egyvelege. A végén Clear wax-ot vittem fel a tojásra védőrétegnek, bár lehet, hogy inkább lakkoznom kellett volna, hogy a fénye jobban passzoljon a másik két tojáséhoz. A terítő Lakbear – Marimekko ihlette – alkotása, imádott darabja lakásunknak.

3. Állatkás tojás

A harmadik tojásnál kicsit elbizonytalanodtam, hogy milyen mintát is válasszak, mert mindenképpen olyat szerettem volna, amely teljesen eltér az előző kettőtől, de mégis passzol hozzájuk. Végül az interneten találtam egy nagyon aranyos Marimekko gyerekmintát, és azt nyomtattam ki sima A4-es papírra. Kivágtam az icipici állatokat, és ugyanúgy ragasztottam fel őket a Pentart akril alapozóval előkészített tojásra, mintha szalvétából lettek volna. Kicsit féltem, hogy ez a vastagabb papír nem ragad meg, de szerencsére nem volt gond. Ennél a tojásnál is Mod Podge-ot használtam ragasztónak és lakknak is.

A kisfiam kevésbé a tojások külsejére, inkább az ízükre koncentrált :)! Nektek a fordítottját ajánlom!