Indigó Design | Vintage-pasztell tojások Húsvétra – letölthető mintával
Lakberendezés blog Pécs
lakberendezés, blog, Pécs, DIY
50670
post-template-default,single,single-post,postid-50670,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Vintage-pasztell tojások Húsvétra – letölthető mintával

Vintage-pasztell tojások Húsvétra – letölthető mintával

Igazi csokiőrültként soha nem szerettem a vattacukrot és a mindenféle színes cukorkákat. Hogy mégis miért nem tágított tőlem az a gondolat, hogy idén húsvétra cukorkaszínben pompázó tojásokat fessek, nem is tudom. Tavaly inspirációkat gyűjtöttem épp egy kislányszoba tervezéséhez, akkor bukkantam a Zoya egyik tavaszi kollekciójára. Mesés színek, de az otthonomban nem jellemző, hogy pasztell árnyalatokat vonultassak fel.  Úgy gondoltam, a húsvéti díszekkel azonban kivételt tehetek: jól megférnek majd a tavaszi napfényben ébredő kert látványával, ahogy a virágzó gyümölcsfák és a jácintok színe köszön vissza rajtuk.

1. Festés

A Pentart festékei közül ki is néztem néhány ígéretes színt a projekthez. Akril alapút választottam, mert már volt itthon 1-2 másik tubus ugyanebből a festéktípusból. Az akril vitathatatlan előnye, hogy vízbázisú, száradásig lemosható, nem büdös, könnyű vele dolgozni. Rengeteg színben kapható (vagy keverhetünk új árnyalatokat), emellett fényes, matt, gyöngyházas és metál felületet adó festékek közül is választhatunk. Azt viszont elárulom, hogy a krétafesték is kiváló lehet erre célra, tehát ha valaki régóta szeretné kipróbálni egy kisebb projekten, itt a remek alkalom.

Kreatív boltokban különféle méretű és anyagú tojások várják, hogy nyusziváró dísz váljon belőlük. Egy ilyen festős projekthez a fából készültet ajánlom, ekkor ugyanis az alapozás kihagyható, a műanyag tojásnál viszont, amelyet én használtam, mindenképpen szükséges (pl. Pentart akril alapozóval). A hungarocell alapanyagú is festhető vízbázisú festékkel, azonban nem lesz szép egyenletes a felülete, ráadásul az oldószeres lakk feloldja.

A szép sima felületet egy lapos és széles fejű, egyenesre vágott végű ecsettel érjük el a legegyszerűbben. Az enyém 22-es méretű, gyorsan és egyenletesen teríti szét a festéket. A stresszmentes alkotás érdekében célszerű jó minőségűt választani, ugyanis a festékbe ragadó szőröknél nincs nagyobb bosszúság.

Amire szükség van a festéshez: tojások, festékek, ecset, pohárka víz, néhány hurkapálca, kis tálkák/kupakok a színek keveréséhez, törlőrongy (a papír csak bajt okoz) és egy pohár/palack a száradó tojások tárolásához.

Mivel nekem műanyag tojásaim voltak, első lépésként lealapoztam őket (Harzo T-16 vízbázisú hídképző alapozóval), fatojásoknál mehet egyből a festék. Hurkapálcákon forgatva köröskörül befestettem mindet, majd egy homokkal teli palackba állítva – egymástól tisztes távolságra – száradtak körülbelül fél órán át. Ha kéznél van éppen egy jó darab hungarocell, abba is beleszúrhatjuk a pálcákat.

Amíg száradtak, kikevertem a színeket, így legalább értelmet nyert ez a fura kék izé, ami ha jól emlékszem, ivójoghurtokhoz kapcsolt ajándékként került a háztartásunkba. Víz a színkeveréshez a Pentart esetében nem kellett, mivel az tovább csökkentette volna az amúgy sem túl erős fedőképességét. Általában akkor jó a festék, ha kb. arclemosó sűrűségű, könnyen kenhető, nem kell többször rámenni a festett felületre a szétkenéshez, de nem folyik vízszerűen.

A benedvesített, majd ronggyal leitatott ecset végét épp csak a vízhez érintettem, aztán a festékbe mártottam, végül határozott mozdulatokkal körbefestettem a tojásokat. Száradás után ezt még 2x ismételtem meg a tökéletes fedés érdekében… ekkor már biztos voltam benne, hogy legközelebb krétafestéket fogok használni!

2. Díszítés

A festés kész, következhet a dekorálás. Most lehet csak igazán kibontakozni: sablonnal árnyképet, madzaggal geometrikus mintákat, ecsettel spriccelt mintát, szalvétával dekupázst készíthetünk. Én a legutóbbit választottam.

Ha ide kattintasz, Pinterest albumunkban sok-sok inspirációt találsz egyedi húsvéti dekorációd megalkotásához!

 

Ami a dekupázshoz kell: dekupázs ragasztó, ecset, szalvéta, törlőrongy, színtelen lakk-spray (elhagyható).

 

Úgy rémlett, valahol a barkácsszekrényem mélyén lapul egy sok-sok évvel ezelőtt beszerzett retro-képeslap mintás szalvéta, és lelki szemeimmel már láttam is, milyen jól egymásra talál majd a vintage a cukorkaszínekkel. Szép is lett volna, ha előkerült volna, de nem így történt. Ha nem március 15-én történik mindez, nyilván vettem volna egy hasonló szalvétát, így azonban mást kellett kitalálnom.

 

A folytatást csak erős idegzetűeknek ajánlom. 🙂

 

Nem is én lennék, ha ilyen könnyen feladnám az elképzeléseimet. Mivel a vintage tojás ötlete már beette magát a fejembe, ezért eszembe jutott, hogy mi lenne, ha nyomtatnék magamnak dekupázsolható képeket. A Pinteresten kiválasztottam a nekem szimpatikus nyulakat, Picasa kollázskészítő segítségével beállítottam a méretüket + egymás mellé szerkesztettem őket, majd A4-es méretű skiccpauszra (építészek és lakberendezők előnyben 🙂 ) kinyomtattam az egészet.

A nyomtatást vékonyan (=nem kell eláztatni a papírt) fixáltam színtelen lakkspray-vel, persze szabadlevegőn, mert nagyon büdös. E lépés előtt semmiképpen ne érje víz a papírt, mert elmosódik a tinta. Száradás után jött a vagdosás, ami elég pepecselős munka, de közben már éreztem, hogy ebből valami tök jó dolog fog kisülni!

Ha te is ilyet szeretnél, de nincs időd a szerkesztgetésre, megtalálod a nyomtatásra kész válogatásomat itt!

Egyetlen mozdulattal bekentem a papír hátoldalát dekupázs ragasztóval, majd ráhelyeztem a tojásra, végül ragasztóba mártott ecsettel rásimítottam a tojás íves felületére.

Dekupázsolásnál nem szabad túlzásba vinni a simogatást, mert a vékony szalvéta könnyen elszakadhat, száradás közben amúgy magától is kifeszül valamennyire. A lakkal kezelt papírunk úgy tűnik, nem annyira hajlamos a ráncosodásra, viszont őt se kenegessük túl sokat, mert némi festék azért kioldódik a nyomtatott papírból. Nem gond, nedves ruhával töröljük le a halvány szürkés felesleget tojásunk felszínéről.

A színes mintás tojásokat ajándéknak szánom, ha elkészültek, őket is megmutatom.

 

Ti milyen módszerrel szoktatok tojásokat dísziteni? Várjuk ötleteiteket kommentben a poszt alatt vagy a facebook oldalunkon!

Nincs hozzászólás

Sorry, the comment form is closed at this time.