Indigó Design | Hogyan készítsünk festett papírvirágokat?
Lakberendezés blog Pécs
lakberendezés, blog, Pécs, DIY
51008
post-template-default,single,single-post,postid-51008,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.0,smooth_scroll,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
 

Hogyan készítsünk festett papírvirágokat?

Hogyan készítsünk festett papírvirágokat?

A papírvirág több szempontból is az egyik kedvenc dekorációs elemem:

  • alig kell hozzá alapanyag,
  • egyszerű elkészíteni,
  • sok a variációs lehetőség és
  • nagyon látványos.

Ez a négy indok nekem pont elég is volt ahhoz, hogy nekiálljak papírvirágokat készíteni. Na, jó, azért ennél hosszabb a sztori. Először Karcsi Papírboltjában figyeltem fel arra, hogy milyen jó kis cucc is ez, vettem is rögtön pár méretben. Aztán felfedeztem Németh Edinát, akinek Edina’s Paper Installations név alatt megjelenő alkotásai hétről-hétre lenyűgöznek. És végül  jött a Tiger Store (amivel nem tudok betelni, mert olyan ötletes dolgaik vannak mindig és totál elérhető áron. Csak az a kár, hogy nem Pécsen…, de a vidéki lét csekély számú árnyoldaláról majd máskor :)). Szóval a Tigerben színátmenetes papírvirágokat is felfedeztem! Gyönyörűek!

Ekkor már teljesen rákattantam a témára, és rátaláltam egyik kedvenc bloggerem, Borsabox bejegyzésére arról, hogy hogyan is lehet sajátkezűleg papírvirágot készíteni. Szuper leírás nagyon hasznos fotókkal! Itt dőlt el a sorsom, hogy ilyet én is akarok csinálni!

Már csak az alkalom hiányzott (két gyerek mellett muszáj úgynevezett „alkalmat” keríteni, mert különben mindig közbejön valami, ami fontosabbnak tűnik: fürdetés, vacsoráztatás, legózás, pelenkacsere, frózen-nézés stb.). Ez pedig hamarosan eljött Lakbear felkérése formájában, hogy alkossunk együtt asztali májusfát! Májusfához pedig virág is kell szerencsére, úgyhogy nagy lelkesen nekiálltam. Amikor az elején azt írtam, hogy egyszerű az elkészítése, igazat mondtam, de azt elhallgattam, hogy kicsit pepecs… 🙂 Főleg, ha az ember nincs megelégedve a pécsi selyempapír-választékkal, és ezért elhatározza, hogy ő majd fest magának olyat, amilyet szeretne :). Viszont pepecselést nem kedvelőknek mondom, hogy szerencsére a legegyszerűbb minták mutatnak sziromként a legjobban, szóval nem kell felfesteni a papírra A magányos cédrust. Én sem vittem túlzásba a művészkedést, nézzétek!

Ezekből a papírokból lett ez a közepes méretű (7 rétegű) virág:

Ehhez a kék virághoz egyébként – selyemhez selymet alapon – selyemfestéket használtam (amilyet otthon találtam), de – mint megtapasztaltam – tulajdonképpen BÁRMILYEN festék megfelel. Ugyanis a legnagyobb virágot Pentart Dekor Paint Softtal festettem meg, amit nem éppen erre találtak ki (hanem bútorfestésre), aztán mégis jó lett :). Egyébként azért próbáltam ki a Dekor Paint Softot, mert a májusfánkat azzal festette ki Lakbear, így hát nem cicóztam színkevergetéssel, hanem ugyanazokat a színeket használtam a papírvirágomhoz is (indigot, lenkéket és mandarinsárgát). Ezek a papírok pedig ilyenek lettek:

A  belőlük készült virág pedig ilyen:

Amikor ezzel a két papírvirággal kész lettem, a családom már finoman jelezte, hogy aki a virágot szereti, az ne számítson sok jóra, így az utolsó három, legkisebb darabnál valami gyorsabb módszert igyekeztem bevetni. Maradtam a klasszikus megoldásnál: kész papírokkal dolgoztam és nem festegettem, de azért valami kis érdekeset bele akartam csempészni, ezért bibét készítettem nekik. Ehhez csak annyi kell, hogy a legfelső papír hosszabbik végeiből levág egy kicsit az ember. Az ábra a lépéseket mutatja be:

 

  1. 8 réteg papírt vágunk (de ha kevesebb, akkor sincs gond, csak kevésbé lesz tömött a virág),
  2. harmonikába hajtogatjuk őket, legfelülre tesszük a bibének szánt darabot,
  3. egy dróttal vagy szalaggal középen összekötjük a kis csomagot,
  4. a két végét kicsipkézzük, lekanyarítjuk vagy bármilyen formára vágjuk, hogy sziromszerűbb legyen (lásd Borsabox tippjei),
  5. végül: (ez a lépés már nincs az ábrán) a rétegeket finoman széthúzzuk, amíg pom-pom alakú nem lesz a virágunk.  (Egyébként akkor sincs tragédia, hogy a rétegek néhol picit elszakadnak, mert nem nagyon látszik – tehát a gyerekeinket is nyugodtan bevonhatjuk, nagyon fogják élvezni.)
bibés papírvirág készítése

És így néznek ki a mini, bibés, családkímélő papírvirágok:

Egy kupacban: